Flat Preloader Icon

Градоначелник Бакић отворио 4. „Жеднички вишебој“ у Новом Жеднику

Нови Жедник, насеље надомак Суботице које су пре нешто мало више од једног века подигли Срби из Лике, Црне Горе, Херцеговине, Босне и Далмације, данас је био у знаку „Жедничког вишебоја“, једнодневне манифестације коју – чувајући и негујући сећање на некадашњи назив и добровољачке традиције овог села – на теренима новожедничког Фудбалског клуба  „Препород“ веома успешно организује Удружење грађана „Ђенерал Хаџићево“, из Новог Жедника. Данашњи, четврти по реду „Жеднички вишебој“ свечано је прогласио отвореним градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, том приликом, истакао како му неке од најлепших осећаја стварају управо слике какве види овде – да се уз велико ангажовање младих чува традиција.

„Зато и одмах честитам Удружењу грађана ’Ђенерал Хаџићево’ који стоје иза организације и овог, четвртог ’Жедничког вишебоја’, прелепе манифестације која негује традиционалне спортске дисциплине, подстиче заједништво, јача колективни дух и промовише здраво, витешко надметање. Срце ми је препуно, јер су управо ти млади људи препознали шта је то што може да окупи младе, што може учинити једно село живим, али и шта је то што у Нови Жедник може привући бројне учеснике и госте, не само из Суботице и ближе околине”, истакао је Бакић.

Подсетио је да су скок удаљ, скок увис, обарање руке, повлачење куке, надвлачење штапа, трчање по брвну, бацање камена с рамена, надвлачење конопца и пењање уз стожину – традиционалне дисциплине уз које су, како је рекао, некада уживали наши преци.

„Била је то, такође, и прилика да покажу своје вештине и снагу, била је то прилика да се у спортским оквирима надмећу, али је, пре свега била прилика за породично окуплање и дружење. И све што су наши преци радили некада, радимо и ми данас, са идејом и да се окупљамо, чувајући и негујући све оно што нас је вековима повезивало. У Новом Жеднику сам приметио огромну енергију и тимски рад великог броја младих људи, не само на овом догађају, и то би свакако требало и даље да чувате и негујете. Ово је и прилика да организатору данашњег вишебоја изразим захвалност и за овај дивни транспарент иза нас на коме пише: ’Срби нису геноцидан народ’. И свака част ономе ко се сетио да се испише такав транспарент“, подвукао је градоначелник Стеван Бакић, и додао да је у овим тешким временима веома важно да се дружимо, да једни према другима покажемо више разумевања и да будемо посвећени правим вредностима.

Он је, на крају обраћања, Новожедничанима пожелео да наставе да чувају и негују овакве манифестацију, поручујући им да ће суботичка локална самоуправа увек стајати уз њих и подржавати их у тим настојањима.

У име организатора, присутнима се обратио Новак Анђелић. Уз изражавање захвалности Граду Суботици и градоначелнику Стевану Бакићу на подршци, он је, између осталог, казао и како „Жеднички вишебој“ симболизује јединство свих житеља Новог Жедника.

Најбољима у појединачној конкуренцији у две прве одржане дисциплине – повлачење куке и скок у даљ – медаље је доделио градоначелник Суботице Стеван Бакић.

На четвртом по реду „Жедничком вишебоју“ надмеће се више од 100 такмичара из десет екипа: „Лички мајкани“, из Колута, „Банија“ (Бачки Соколац), „Рудар“ (Угљевик), „Југовић“ (Свилајнац), „Екстра ауто транспорт“ (Врбас), „Ударац у празно“ (Нови Жедник), „Крајишници“ (Банатско Велико Село), „Горски вуци“ (Уб), „Кафана код Млађе“ (Нови и Стари Жедник) и „Сељачине“ (Нови Жедник).

Уочи такмичарских дисциплина, у оквиру којих су предвиђене и новчане награда за екипе и појединце, одржана су такмичења за децу у дисциплинама: трчање у врећи, трчање по брвну, ношење јајета и трчање на 50 метара.

Четврти „Жеднички вишебој“ почео је химном „Боже правде“ коју је отпевала Милана Трбулин, из Новог Жедника.

Previous Градоначелник Бакић: Делима показујемо да водимо бригу о равномерном развоју свих месних заједница

ГРАД СУБОТИЦА

Суботица - Subatica - Szabadka - Subotica © 2024. subotica.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER