Flat Preloader Icon

Грађани Суботице заинтересовани за субвенције за енергетску санацију у домаћинствима

Министарство рударства и енергетике организовало је данас у Суботици, у Великој већници Градске куће, трибину у оквиру националне кампање под називом: „Како се пријавити за субвенције за замену столарије, побољшање изолације, фасаде, соларне панеле?“, на којој су грађани имали прилику да добију информације о процедури пријављивања на нови јавни позив.

Помоћница министарке рударства и енергетике за енергетску ефикасност и климатске промене Маја Вукадиновић изјавила је, тим поводом, да су Министарство и Суботица обезбедили ове године укупно 37,5 милиона динара за субвенције којима подржавају грађане да замене столарију, изолују фасаду, замене неефикасне котлове или уграде соларне колекторе и панеле за производњу електричне енергије за сопствене потребе.

„Применом ових мера остварујемо уштеде енергије, водимо рачуна о кућном буџету, повећавамо комфор становања, смањујемо емисије штетних гасова и више водимо рачуна о животној средини“, казала је Маја Вукадиновић.

Она је истакла да ће грађани у 137 јединица локалне самоуправе ове године моћи да се пријаве за субвенције и да се током лета очекује расписивање јавних позива за грађане.

Секретар у Секретаријату за комуналне послове, енергетику и саобраћај Радослав Вукелић је истакао да је Град Суботица препознао бенефите овог пројекта и интензивно се укључио у реализацију свих активности како би на својој територији обезбедили што бољу енергетску ефикасност, смањујући издатке код грађана за енергенте, као и смањење емисије штетних гасова за будућност и квалитет живота наших суграђана.

„Успешна сарадња и синергија Министарства рударства и енергетике и Града Суботице огледа се у трогодишњој заједничкој сарадњи и истрајности. У претходне две године смо путем јавних позива успешно енергетски унапредили 333 домаћинства за шта је издвојено 50 милиона динара. Овај позитивни тренд настављамо и у 2024. години, очекујући већи број заинтересованих суграђана, за шта је Град Суботица у сарадњи са Министарством определило средства у износу од 37,5 милиона динара, од чега је Град обезбедио 15 милиона динара, а Министарство 22,5 милиона динара“, нагласио је Вукелић

На трибинама у Сремској Митровици, Старој Пазови, Суботици, Пожаревцу, Шапцу, Чачку, Краљеву, Нишу, Пожеги, Свилајнцу, Крушевцу и Ужицу грађани ће имати прилику да добију неопходне информације како да се пријаве за субвенције које се додељују у циљу реконструкције и унапређивања енергетске ефикасности у становима и породичним кућама, као и да се информишу о бенефитима улагања у енергетску ефикасност.

Previous Обележен Дан полиције, Дан Министарства унутрашњих послова и слава Министарства

ГРАД СУБОТИЦА

Суботица - Subatica - Szabadka - Subotica © 2024. subotica.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER