Flat Preloader Icon

Oбележeн национални празник Буњеваца – „Дан Великог прела“

Буњевачка национална заједница обележила је вечерас, у Сали за свечаности „Зорица“, један од четири национална празника – „Дан Великог прела“. На овој манифестацији коју Национални савет буњевачке националне мањине организује у знак сећања на 2. фебруар 1879. године – Марин дан, када су се Буњевци обучени у свечану буњевачку народну ношњу окупили на првом јавно одржаном „Великом прелу“ са жељом да се представе својој заједници, али и граду у коме живе, и тако покажу и да постоје, и да су поносни на своје порекло, изабрана је, по традицији, најлепша прељска песма, као и најлепша преља. Свечаности је присуствовао и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, честитајући Буњевцима национални празник „Дан великог прела“, рекао да је Град Суботица током протекле три и по године – коректно сарађујући са Буњевачким националним саветом – заиста много урадио на очувању националне и културне посебности Буњеваца.|

„Почетком маја 2021. године, подсетићу, донели смо одлуку на коју ћемо сви бити поносни заувек, а то је – увођење буњевачког језика и писма, поред српског, мађарског и хрватског језика и писма, у равноправну службену употребу на територији града Суботице. Тај историјски корак у развоју мултикултуралности нашег града, чињеница је, није било могуће предузети да није било, и да нема, политике мира, стабилности и напретка коју мудро води председник Републике Србије Александар Вучић“, нагласио је градоначелник Бакић.

Подвукао је да је наша држава Србија, захваљујући пре свега председнику Вучићу била, а и остаје посвећена заштити и континуираном унапређењу индивидуалних и колективних мањинских права.

„Буњевци већ четири века живе на овим просторима. Једној бројчано малој националној заједници сигурно није било лако да прође кроз све бурне догађаје и изазове које је то време носило. И да се одупре да не ишчезне и утопи се у друге, да сачува и да предано и посвећено развија своју традицију, своју веру, свој језик и обичаје, своју културу“, рекао је Бакић.

Истакао је да му је драго што су периоди у којима Буњевци нису били у могућности да свест о својој посебности јавно изражавају далеко иза нас.

„И што данас с поносом можемо да кажемо да је управо у нашој земљи националним мањинама обезбеђен највиши ниво права у култури, информисању, службеној употреби матерњег језика и свим другим сегментима друштвеног живота“, казао је Бакић.

Додао је да ће локална самоуправа и убудуће подржавати неговање националног идентитета како буњевачке, тако и свих других националних заједница на простору града Суботице.

„Дозволите ми да, на крају, свим Буњевцима и Буњевкама још једном честитам један од четири национална празника – ‘Дан Великог прела’, да им пожелим свако добро и да увек буду своји. И да им поручим да сам уверен да ћемо и даље заједно предузимати све да нашу Суботицу, нашу Војводину и нашу државу Србију чинимо још богатијом, бољом и лепшом. А, свима вама, драги пријатељи, присутнима у овој сали, као и вашим породицама, желим све најбоље, да се вечерас лепо дружимо и проведемо и да – и ове и наредних година – у добром здрављу обележавамо све празнике значајне за буњевачку националну мањину“, закључио је градоначелник Стеван Бакић.

Председница Националног савета буњевачке националне мањине, др Сузана Кујунџић Остојић је, поздрављајући госте на прелу међу којима су били и Буњевци из Мађарске и Аустрије, подсетила да је у Суботици пре 145 година одржано прво „Велико прело“ на коме су Буњевци обучени у народну ношњу тадашњој власти хтели да поруче да су ту, и да постоје.

„Ту смо и данас, у великом броју. И љубоморно чувамо оно што је наше: наш језик, нашу културу и нашу историју, али и делимо са свима са којима заједно живимо. Припремили смо интересантан програм, а посебну пажњу треба да обратите на томболу, зато што ће део средстава који од томболе добијемо бити предат онима којима је то потребно – буњевачким породицама са више деце. Желим вам да се лепо проведете, да памтите ово вече и да се већ наредне године видимо на ’Дану Великог прела’“, рекла је Сузана Кујунџић Остојић.

Присутнима се обратио и велечасни Небојша Стипић.

На „Дану Великог прела“ и ове године изабрани су најлепша преља и најлепша прељска песма. Најлепше преље (исти број гласова), по оцени жирија и гостију, биле су Јована Видаковић и Дуња Такач, прва пратиља је Мартина Војнић Хајдук, а друга пратиља Милица Саулић. Најлепша прељска песма, по оцени жирија, била је песма „Прела који више нема”, ауторке Габријеле Диклић.

#Subotica #GradSubotica

Previous Одржана 43. седница Скупштине града Суботице

ГРАД СУБОТИЦА

Суботица - Subatica - Szabadka - Subotica © 2024. subotica.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER