Flat Preloader Icon

На централном градском тргу организовано традиционално паљење бадњака

Сечом, освештањем и паљењем бадњака на централном градском тргу данас је у Суботици, у организацији Српског културног центра „Свети Сава“ и Српске православне црквене општине суботичке, у оквиру божићних празника традиционално обележен Бадњи дан по јулијанском календару. Освештању и паљењу бадњака на Тргу слободе присуствовао је градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, том приликом, изразио задовољство што смо, како је рекао, сабрани вечерас на традиционалном обележавању Бадњег дана и што у атмосфери поверења и пријатељства заједно идемо у сусрет најрадоснијем хришћанском празнику Рођењу Христовом – Божићу.

„Уношење бадњака у домове православних Срба и његово паљење је обичај  којим смо, као народ, одржали и сачували веру. Обичај који смо примили од наших предака и који остављамо генерацијама које долазе. Обичаји су ту да нас вежу за традицију и да нас упуте једне на друге, да будемо што ближи“, истакао је Бакић.

Нагласио је да се бадњак пали са поштовањем и моли за здравље срећу и мир.

„Користим ову прилику да вас замолим да вечерас, у нашим  молитвама, пошаљемо снажну подршку за нашу браћу и сестре у нашој јужној покрајини, на Косову и Метохији, у Републици Српској, Црној Гори и свугде у свету, где год их има. Да у нашим молитвама  пошаљемо и снажну подршку председнику Србије Александру Вучићу који, без обзира на све нападе и притиске, наставља да мудро и одговорно води политику мира и стабилности, посвећен поштовању међународног права и пуној примени свих споразума који су постигнути“, подвукао је градоначелник Бакић.

Он је изразио захвалност СКЦ „Свети Сава“ и  Српској православној црквеној општини суботичкој на труду и успешној организацији данашње манифестације.

„Желим да на данашњи велики хришћански празник будемо што јединственији. Да нам да снаге да са вером у Бога, у себе и друге, у свој град и у нашу Србију, још снажније, јединственији него икад, наставимо да се боримо за бољу Суботицу, за бољу Србију. Свима вама желим да што више времена проводите са својом породицом и својим најмилијима и свугде и у свему да вас прати здравље и срећа, а да ваши домови буду испуњени радошћу и љубављу“, поручио је градоначелник Бакић.

Окупљенима на Тргу слободе обратили су се и Божић Бата и старешина Храма Светог Вазнесења Господњег, отац Иван који је, између осталог, рекао да је Божић празник породице, радости и да свако од нас у границама својих могућности треба да обрати пажњу на ближње своје који су у потреби, који немају, како би им измамио осмех на лице за време Божића.

Бадње јутро почело је окупљањем испред цркве Светог Вазнесења Господњег, одакле се организовано кренуло у сечу бадњака у Месној заједници „Макова седмица“. Обред благосиљања бадњег дрвета, у којем је молитвено учествовао и градоначелник Бакић, служило је свештенство на месту где се то традиционално чини три деценије уназад, након чега се велика колона возила са бадњацима вратила до храма Светог Вазнесења Господњег.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић је, потом, унео бадњак у свој кабинет у Градској кући. Уношењем Бадњег дрвета у Градску кућу, он је наставио традицију да у прослављању Бадњег дана и радосном ишчекивању Божића учествују и јавне установе, показујући богатство свечарских пракси у нашем граду и ширем друштву. 

У касним послеподневним часовима, литија са коњаником и заставом, кочијама, бадњаком, свештеницима цркве Светог Вазнесења Господњег, Божић Батом и грађанима кренула је до центра града, где је након освештања, паљења бадњака и обраћања присутнима, изведен пригодан уметнички програм. У вечерњим часовима, у просторијама СКЦ „Свети Сава“, приређено је традиционално гусларско вече.

Организованом паљењу бадњака на централном градском тргу присуствовало је неколико хиљада Суботичана.

#Subotica #GradSubotica

Previous Божићна честитка градоначелника Стевана Бакића

ГРАД СУБОТИЦА

Суботица - Subatica - Szabadka - Subotica © 2024. subotica.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER