Flat Preloader Icon

Председник Скупштине града др Балинт Пастор обишао завршне радове на фасади Градске библиотеке

Председник Скупштине града Суботице и народни посланик др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint), обишао је данас завршне радове на уређењу главне фасаде зграде суботичке Градске библиотеке. Средства за реализацију ове инвестиције у висини од 18 милиона динара, опредељена из буџета Републике Србије, обезбеђена су на личну иницијативу др Балинта Пастора.

„Главна фасада наше Градске библиотеке, као што може да се види, изгледа као пре 37 година, када је ова зграда последњи пут реновирана. Реч је о објекту старијем и од Градске куће, пројектованом од стране Ференца Рајхла, који је завршен 1895. године. Од 1953. године зграда је седиште Градске библиотеке. Желео би да се захвалим извођачу, предузећу ‘Yumol’ на квалитетно изведеним радовима, као и Данијели Мамужић на реконструкцији атласа. Захваљујем се, такође, и Влади Републике Србије, конкретно министарки за државну управу и локалну самоуправу Марији Обрадовић што је из републичких средстава обезбеђено 18 милиона динара за ове радове који су у потпуности усклађени са условима Међуопштинског завода за заштиту споменика културе. Радови су обухватали реконструкцију фасаде, атласа, разне конзерваторске радове, као и замену прозора и врата. Све је урађено на начин да се ова зграда у потпуности може очувати, а елиминисани су и неки фактори који су претходних година довели до тога да је она скоро уништена, односно главни украси ове зграде, а то су атласи. Да нисмо правовремено реаговали, можда овај објекат не бисмо могли да сачувамо“, нагласио је др Балинт Пастор.

Подвукао је да је у плану да се наставе радови на уређењу зграде Градске библиотеке.

„Главну фасаду Градске библиотеке смо уредили, и то је најбитније. Амбијент на централнм градском тргу сада је потпуно другачији захваљујући и уређењу ове зграде на којој, наравно, треба средити и кров, као и преостале фасаде. Током протекле, скоро две године од формирања актуелне градске власти могло се видети да нам је заиста јако битно да очувамо старе грађевине Суботице захваљујући којима ја наш град такав какав јесте. Планирамо да полако реконструишемо фасаду по фасаду Градске куће, у току је или ће врло брзо почети и радови на адаптацији куће некадашњег градоначелника Кароља Бироа, а захваљујући средствима Владе Мађарске реконструисана је зграда Учитељског факултета на мађарском наставном језику, односно Жуте куће“, истакао је др Балинт Пастор.

Навео је да је средствима из Мађарске, као и онима које је обезбедила Влада Србије, реконструисана суботичка Синагога, и додао да је завршена и пројектно-техничка документација за Водоторањ и Багојвар, на Палићу.

„Радимо на очувању нашег градског језгра и значајних грађевина за Суботицу, а поред тога предузимамо све да побољшамо услове живота наших суграђана како у градским, тако и у приградским меснима заједницама. То што ми сређујемо наше веома битне грађевине не значи да се средства одвлаче од инвестиција у путну, гасоводну, водоводну и канализациону мрежу. Нама је све подједнако важно, како би Суботица била добро место за живот“, поручио је др Балинт Пастор.

Previous Покрајински секретар Баста и градоначелник Бакић обишли реконструисану халу ТК Спартак

ГРАД СУБОТИЦА

Суботица - Subatica - Szabadka - Subotica © 2024. subotica.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER