Flat Preloader Icon

Обележена 80. годишњица ослобођења Суботице од фашизма

Полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма и на спомен-комплекс палим црвеноармејцима данас је обележен 10. октобар – Дан ослобођења Суботице у Другом светском рату. Венце на Споменик жртвама фашизма, на Тргу жртава фашизма, положиле су бројне делегације, а у име грађана Суботице, локалне самоуправе и Градског одбора СУБНОР-а, венац је положила делегација коју је предводио градоначелник Суботице Стеван Бакић. Уз подсећање да су на данашњи дан, пре 80 година, борци Суботичког партизанског одреда и Народноослободилачке војске Југославије, у садејству са војницима јуначке Црвене армије, ослободили Суботицу од фашистичког окупатора, градоначелник Бакић је, обраћајући се присутнима након полагања венаца и интонирања химне „Боже правде“, рекао да током тих ратних година великог данка у људским животима није била поштеђена ни Суботица, иако је била удаљена од најжешћих ратних операција, и да је у Другом светском рату страдало више од 7.000 грађана Суботице.

„Поштујући славну и херојску борбу родољуба и антифашиста – чији су највиши идеали били слобода, равноправност свих народа и њихово право да буду своји на своме – наша је обавеза да одамо почаст жртвама које су у темеље наше слободе уградили своје животе и положимо венце на њихове гробове. Сви који су били део те велике борбе и велике победе правде, слободе и човечности, заслужују, како је неко то већ рекао, вечну захвалност, искрено дивљење и најдубље поштовање“, истакао је градоначелник Бакић.

Иако је антифашизам, навео је, у том највећем и најсмртоноснијем оружаном сукобу у историји људске цивилизације однео победу, то не значи да је нестала претња од фашизма – монструозне идеологије зла и разарања утемељене на мржњи и злочину која је народима света нанела огроман број жртава.

„И данас, нажалост, постоје покушаји ревизије Другог светског рата, настојања да се фашизам преобрази у неке друге облике и идеологије злодела и насиља. Зато је веома важно да укажемо на опасност од повампирења тих идеологија, али и да не дозволимо покушаје прекрајања чињеница и фалсификовања историје, и да лаж победи истину“, казао је Бакић.

Он је нагласио да ми с пуним правом и поносом треба да говоримо о нашој историји јаког антифашистичког покрета и да је чињеница да је Србија била део глобалне антифашистичке коалиције, раме уз раме са силама победницама.

„А, наш народ се – уградивши у победу над фашизмом много живота својих храбрих и одважних синова и кћери – сврстао у ред великих, одлучних и поносних народа који су том злу стали на пут и спречили га да завлада светом”, истакао је Бакић.

Напоменуо је да обележавањем десетог октобра чувамо и успомену на значај победе над фашизмом и додао да је од изузетног значаја да и наши млади суграђани формирају здрав и критички став према том историјском догађају, кроз сагледавање његовог реалног значаја.

„Младе генерације које долазе требало би да знају колико су наши славни преци скупо платили победу над фашизмом, да што боље разумеју и сагледају нашу прошлост и схвате да зло не познаје границе.

На нама је да им, сви заједно, оставимо слободну, развијену и просперитетну Србију која, како истиче наш председник Републике Србије Александр Вучић, остаје посвећена идеалима антифашизма, слободарства, непокорности и сарадње“, подвукао је градоначелник Бакић.

Честитајући Суботичанима Дан ослобођења у Другом светском рату, истакао је да наша Србија стоји на бранику историјске истине и да наша држава последњих година много предузима да се од заборава отргне наш велики допринос антифашистичкој борби.

„Суботица, која достојно баштини вредности антифашизма, и убудуће ће следити такав приступ и обележавати десети октобар на начин који том, за нас значајном датуму, заиста и приличи“, поручио је градоначелник Стеван Бакић.

Присутнима на комеморативном скупу код Споменика жртвама фашизма обратио се и председник Градског одбора СУБНОР-а Суботица, Александар Токовић.  

Венац на Споменик жртвама фашизма у име Владе Републике Србије и Севернобачког управног округа положила је делегација коју је предводио начелник Округа, Бојан Шоралов, а у име СУБНОР-а Србије и СУБНОР-а АП Војводине венац је положила делегација коју је предводио Јово Барошевчић. Венце су положиле и делегације СУБНОР-а из више градова и општина Војводине, делегација Јеврејске општине Суботица и делегације бројних удружења, политичких партија, странака и невладиних организација.

Суботица је од фашизма ослобођена 10. октобра 1944. године. На дан у коме је његов град извојевао дуго прижељкивану слободу, у жестоком окршају на Железничкој станици смртно је рањен храбри командант Суботичког партизанског одреда Јован Микић Спартак.

Након полагања венаца на Споменик жртвама фашизма, венци су, уз пригодан културно-уметнички програм, положени и на Спомен-комплекс палим црвеноармејцима – војницима Трећег Украјинског фронта, на Православном гробљу у Дудовој шуми. У име Града Суботице венац је положила делегација коју је предводио градоначелник Стеван Бакић.

Previous Суботица на најзначајнијем светском сајму инвестиција у Минхену

Суботица - Subatica - Szabadka - Subotica © 2024. subotica.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER