Flat Preloader Icon

Свечано отворен 31 Међународни фестивал позоришта за децу

У Дечејем позоришту, вечерас, је свечано отворен 31. Међународни фестивал позоришта за децу Суботица. У име града Суботице, градоначелника Стевана Бакића и у своје име присутнима се обратила чланица Градског већа задужена за културу Миланка Костић и том приликом истакла да се ради о фестивал који је један од најзначајнијих културних догађаја у граду, нашој земљи и региону.

„Од свог настанка, па све до данас, Фестивал окупља познаваоце позоришне уметности и стваралаштва за децу, који с љубављу и посебном пажњом и посвећеношћу креирају садржаје којима промовишу и афирмишу културне вредности. У исто време, он окупља сву децу нашег града, која му се из године у годину радују јер уз њега урањају у магични свет лутака и живе бајку“, нагласила је Миланка Костић.

Током тридесет и једне године свог одржавања, подсетила је Миланка Костић, Фестивал је угостио неколико хиљада учесника из целог света, а Суботичанима пружио привилегију да уживају у најбољим дечјим позоришним остварењима.

“Од представа за најмлађе, ка онима намењеним нешто старијој деци, омладини, покривен је важан период сваког човека, детињство, период који је од нас изродио људе. Дете, које одгајамо негујући културне разноликости, учећи га богатим животним садржајима, подстичући га на интеракцију са вршњацима, постаће човек на ког ће друштво бити поносно“, рекла је Миланка Костић.

Фестивалска чаролија је, напоменула је Милака Костић, потребна сваком од нас како бисмо се смејали, радовали, понекад и плакали, суочавали се са страховима, учили, расли!

„Град Суботица подржава манифестације попут ове и чини да, заједно са најмлађима, живимо дане среће, лебдимо на крилима маште, сањамо више. Овом приликом, захваљујем се свим члановима фестивалског тима који стварају и раде за децу. Они креирају свет који благотворно и позитивно утиче на развој и васпитање детета. Уз овакве трорце, наша деца расту уз ликове с којима се идентификују и пролазе догађаје који их уче животу. Такво детињство је вечна игра и служи као инспирација за дане одрастања који им следе“, казала је Миланка Костић.

Уз цитат Мирослава Мике Антића „Путева има триста да се оде из детињства. А само се ретки сете да остану вечно дете“, она је поручила да то не треба да се заборави.

„На крају, посебно бих се захавлила деци. Без вас позориште не би постојало. Ви га чините живим и дајете му душу. Негујте током читавог живота културу одласка у позориште, поштујте другове без обзира на разлике, трудите се да својим радом учините да свет буде лепше и боље место за живот. Чувајте дете у себи! Град Суботица ће и надаље подржавати рад Међународног дечјег фестивала, јер он окупља људе чиста срца и жеље да заједно ходамо путем доброте“, додала је Миланка Костић.

Фестивалска награда “Отон Томанић”, признање за театролошко промишљање у домену позоришта за децу и младе додељена је професорки др Еви Томашевској.

Награде за животно дело „Мали принц”, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, додељене су Луки Кецману у категорији домаћих стваралаца и Јарославу Антоњуку из Пољске у категорији иностраних стваралаца.

Овогодишње фестивалско издање траје до 27. септембра и одржава се на неколико локација у Суботици. У главном програму је на репертоару 13 представа ансамбала из Чешке, Естоније, Француске, Мађарске, Немачке, Шпаније, Турске, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Републике Српске, као и представе домаћих позоришта из Ниша и Суботице.

Реализацију Међународног фестивала позоришта за децу Суботица подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама АП Војводине и Град Суботица.

Улаз на комплетан програм фестивала је бесплатан.

Previous У Суботици се одржавају „Дани Српске у Србији“

Суботица - Subatica - Szabadka - Subotica © 2024. subotica.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER