Flat Preloader Icon

Градоначелник Бакић: Није било геноцида у Сребреници!

У организацији Завичајне заједнице „Република Српска“, из Суботице, синоћ је у фискултурној сали суботичке Техничке школе „Иван Сарић“, у присуству око 750 званица, одржано традиционално, десето по реду „Вече Републике Српске“. Манифестацији, која је почела интонирањем химне Републике Србије и Републике Српске, присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Немања Старовић, као изасланик председника Владе Србије Милоша Вучевића, градоначелник Суботице Стеван Бакић, шеф Представништва Републике Српске у Београду, Млађен Цицовић, и бројни други гости из Српске и Србије.

Градоначелник Бакић је, обраћајући се присутнима на овој свечаности, честитао Завичајној заједници „Република Српска“ деценију постојања, пожелео овом удружењу пуно успеха у даљем раду и истакао како руководство ЗЗ „Република Српска“, поносно и на своје порекло, и на свој завичај, организовањем ове манифестације хоће да од заборава отргне, чува и негује културу, традицију и обичаје свог родног краја.

„Ово изузетно активно и добро организовано удружење, као једно у низу завичајних удружења у нашем граду, настоји и да јача везе са завичајем, да на овим просторима афирмише и штити српску духовност, културу, традицију и стваралаштво, али и да што је могуће више допринесе напретку и афирмацији Суботице“, казао је Бакић.

Подсећајући да су у протеклом периоду у Суботици реализовани бројни пројекти и урађене многе велике ствари, и оне које су видљиве, и оне које су невидљиве али ништа мање важне, и да овај град у својој историји никада није имао стабилнији финансијски буџет као током последњих неколико година, он је рекао да је подржавао све манифестације које су у овом граду организовали и припадници других вера и националности и да му је срце пуно  када је реч о напреку промоције манифестације „Завичајни дани“ у Суботици.

„Било је неких којима је то сметало. И то ме је, искрено речено, и заболело. Ја никада нисам постављао питање ко су им извођачи, какав им је програм и ко им наступа. Али, многи се сећају да су нама радили генезу наших извођача и неки ми никада неће опростити концерт Баје Малог Книнџе у центру нашег града. А ја сам управо на то поносан“, рекао је Бакић.

Додао је да је ових дана слушао изјаву једног од носиоца листа за предстојеће локалне изборе заказане за 2. јун, који је, између осталог, казао како су „једина локална патриотска странка“.

„Волео бих да и мени, и суботичкој јавности објасни шта значи тај локални патриотизам и којим се уређајем он мери. Да можда не воли овај град више од нас? Па, не воли, ја ћу да му кажем“, истакао је Бакић.

Наглашавајући да ни у овој величанственој ноћи не треба да заборавимо нашу браћу сестре у нашој јужној покрајини који својим постојањем на нашем Косову и Метохији бране свету српску територију и све светиње на њој, он је казао да нећемо заборавити ни наш братски народ у Црној Гори који је, како је рекао, сушта супротност од једног дела извршне власти.

„Тешко ми је, јер моје је порекло из Црне Горе. С очеве стране припадам највећем српском племену Васојевићи, а с мајчине стране јуначком братству Радуловић, из места Комани. Због моје многобројне родбине коју имам у Црној Гори, због гробова мојих најмилијих и најрођенијих који се налазе у Црној Гори, имам право да вечерас позовем председника Црне Горе Милатовића и премијера Спајића да не газе свете гробове наших славних предака и не бацају љагу на српски народ Црне Горе“, рекао је Бакић.

Замислите шта би било да је сердар Јанко Вукотић кренуо са Аустроугарском, тада највећом војном силом, или да им је улагао неке амандмане, запитао се Бакић и подсетио да је на бадњи дан, 6. јануара 1916. године, сердар Јанко Вукотић са 6.500 витезова црногорске војске стао код Мојковца испед 20.000 војника бечког двора да брани српску војску.

„То је једна од најстрашнијих битака у Првом светском рату где је погинуло 5.000 витезова црногорске војске. То је био један од насветлијих примера у историји братске љубави два народа. Па, зар треба све то да погазимо? Црна Гора, због свега, у Савету безбедности мора да гласа за истину. А истина је само једна: Није било геноцида у Сребреници! А Милатовић и Спајић, ако немају храбрости да гласају за истину, нека одмах поднесу оставке и напусте позиције на које их је довео српски народ у Црној Гори“, подвукао је градоначелник Стеван Бакић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић је казао да је повезивање нашег народа који живи у Србији и ван граница своје матице од суштинске вредности за неговање српске културе, српског језика и писма, наше православне вере и нашег идентитета.

„Република Српска не представља само географске оквире постојања Срба, већ духовну и културну срж Србије. Завичајна заједница ’Република Српска’ у Суботици представља мост који повезује људе из Српске са нама у Србији. Захваљујући раду и посвећености двојице председника, Александра Вучића и Милорада Додика, сарадња између Републике Србије и Републике Српске никада није била боља ни конкретнија него што је то сада и није била на тако високом, братском нивоу“, рекао је министар Старовић, додајући да  Србија и Српска већ неколико година уназад удружено обележавају значајне датуме из наше заједничке прошлости.

Председник Републике Српске Милорад Додик је, обраћајући се присутнима, казао да је срећан што са њима дели ово предивно вече које још једном потврђује спону која нас веже.

„Република Српска и Србија су, по мојој перцепцији, шта год мислили ови са Запада, једна држава, јер у њој живи један народ. Ми, а и ви овде, који сте из наших крајева, никада нисмо били босански Срби. Ми смо увек били Срби. И никада не смемо да дозволимо да нас на тај начин квалификују и одвоје од Србије. Ми из Српске волимо Србију и никад нисмо урадили ништа против Србије“, нагласио је Додик.

Он је изразио посебну захвалност председнику Србије Александру Вучићу због реализације пројеката у општинама широм Српске.

„Са Александром Вучићем је све конкретно, са њим нема приче него имају пројекти. Србија која има доста својих унутрашњих изазова, присутна је у Републици Српској и захвалан сам Вучићу, јер је у свим локалним заједницама у Српској, а има их 63, изградио неки објекат гд‌е је Србија помогла, значајно донирала или потпуно изградила вртиће, школе или неке комуналне објекте“, навео је Додик.

Говорећи о Црној Гори, Додик је рекао да погађа то што се дешава након што је најављена подршка резолуцији о Сребреници у УН.

„Срби који живе у Црној Гори су наши. Они нису црногорски Срби, него су Срби. Нема ни хрватских Срба, него има Срба. А неки који нису спремни да бране наш народ до краја, увек на крају закључе да су погрешили. То је болно за нас, али и сатисфакција. Нека се наљуте, али данас сам рекао да срам буде Црну Гору ако то ураде”,  рекао је Додик и додао да „ако ико треба да има ту резолуцију, онда је то Црна Гора, јер је Мило Ђукановић обезбеђивао логистику за то што се десило у Сребреници”.

Присутнима су се обратили и председник ЗЗ „Република Српска“, Милорад Ћопић, и председник Савеза српских удружења Севернобачког округа Мирослав Каран. На десетој, јубиларној „Вечери Републике Српске” у Суботици, у оквиру које је Завичајно удружење „Република Српска“ доделило захвалнице заслужнима за допринос раду овог удружења, приређен је и богат културно-уметнички програм у коме су учествовали Јован Перишић, народни гуслар Љубомир Павловић, Миленко Крндија Прелџије, етно друштво „Српски соколови Козаре“ из Приједора, крајишка изворна група „Срце Кнешпоља“ из Козарске Дубице и бројне фолклорне групе.

Previous Градоначелник Бакић: Огроман допринос победи над фашизмом дали су и наши славни преци

ГРАД СУБОТИЦА

Суботица - Subatica - Szabadka - Subotica © 2024. subotica.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER