Flat Preloader Icon

Градоначелник Бакић: У временима када није лако бити пријатељ Србије, подршка Кипра има посебну тежину

Градоначелник Суботице Стеван Бакић састао се данас са амбасадором Републике Кипар у Београду, Андреасом Фотиуом. Обраћајући се медијима након састанка у Зеленој сали Градске куће, градоначелник Бакић је изјавио како је у срдачном разговору са амбасадором Фотиуом, током кога су се дотакли више тема, истакнуто да су изузетне историјске, политичке и културне везе две земље, као и пријатељство које повезује српски и кипарски народ, чврста основа и за успостављање блискијих односа међу локалним самоуправама Кипра и Града Суботице.

„Његовој екселенцији сам пожелео срдачну добродошлицу и, с обзиром на то да је први пут у нашем граду, представио привредне, инвестиционе, туристичке, образовне и културне потенцијале Суботице и Палића. Нагласио сам и да је Палић сврстан међу шест туристичких дестинација прве категорије у Републици Србији“, казао је Бакић.

Дотакли смо се, навео је, и односа између Кипра и Србије и заједнички констатовали „да су они традиционално добри, засновани на узајамном поверењу, историјски потврђеној блискости и солидарности два народа“.

„Данашњи сусрет био је и прилика да у име Града Суботице и лично име изразим велику захвалност Кипру на принципијелном ставу по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије, непризнавању самопроглашене независности Косова и поштовању међународног јавног права, као и на снажној подршци европском путу Србије“, истакао је градоначелник Бакић.

Подвукао је да, када је реч о овој теми, сматра да у овим временима није лако бити пријатељ Србије и да та подршка Републике Кипар има посебну тежину.

„Тако сам рекао и у разговору са Његовом екселенцијом. Кипар је то показао и на оној фарси од Парламентарне Скупштине Савета Европе, где нису гласали да се Приштини одобри да постане члан Савета Европе. Трудећи се да останем у границама пристојности, морам да кажем да у овој тешкој иронији историје, када је једна држава као што је Немачка – која је у два светска рата покушала да уништи Србију и српски народ – данас главни иницијатор за подношење једне деклерације којом жели да жигоше српски народ као геноцидан. И зато овом приликом изражавам огромну подршку председнику Србије Александру Вучићу и његовом тиму у једној лавовској борби у Њујорку, у Савету безбедности, са неоснованом хистеријом западних сила, чиме се газе све основе међународног права, па и постојања тог самог Савета безбедности Уједињених нација, јер желе да сломе један правдољубиви и слободарски народ као што је народ Србије“, нагласио је градоначелник Бакић.

А и историјске чињенице говоре, подсетио је, да је „српски народ један од најбољих народа на свету, да никада у историји свог постојања није никога напао, већ се само бранио, увек био на страни истине и увек био међу земљама победницама“.

„Данас, нажалост, из не знам каквих разлога, одређене западне силе су се потрудиле да изокрену све историјске чињенице“, рекао је Бакић.

Он је истакао да је током срдачног сусрета констатовано и да су изузетне историјске, политичке и културне везе две земље, као и пријатељство које повезује српски и кипарски народ, чврста основа за успостављање блискијих односа међу локалним самоуправама Кипра и Града Суботице.

„Морамо да интензивирамо сарадњу локалних самоуправа Кипра и Града Суботице, али смо се договорили да ћемо то да урадимо након изборних процеса у Србији и Републици Кипар. Код нас су 2. јуна, а код њих 9. јуна. Потпуно је извесно да ће након тих избора доћи до сусрета између делегације Кипра, коју ће предводити амбасадор Фотиу, и Града Суботице, и да ће том приликом бити изнети и конкретни предлози везани за сарадњу“, казао је Бакић.

На крају обраћања медијима, градоначелник Бакић је амбасадору Андреасу Фотиу још једном пожелео срдачну добродошлицу и угодан боравак у Суботици, а срдачну добродошлицу је, такође, пожелео и свим потенцијалним кипарским инвеститорима који се одлуче да дођу у овај град који, како је рекао, увек раширених руку дочекује и инвеститоре, и све људе добре воље.

Амбасадор Фотиу је, уз изражавање захвалности на топлој добродошлици и пријему, казао како је импресиониран радом градоначелника Бакића и његовог тима који, како је нагласио, раде за добробит овог града.

„Размотрили смо могућности будуће сарадње између Републике Кипар и Републике Србије, као и Града Суботице, а разговарали смо и о подршци Републици Србији и Граду Суботици од стране Кипра. Након избора интензивираћемо нашу сарадњу како бисмо подстакли размену и сарадњу на нивоу локалних самоуправа, односно одређених градова на Кипру и Града Суботице“, рекао је амбасадор Андреас Фотиу.

Previous Председник Скупштине града др Балинт Пастор сумирао резултате рада Скупштине у мандату који траје од 2020. године

ГРАД СУБОТИЦА

Суботица - Subatica - Szabadka - Subotica © 2024. subotica.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER