Flat Preloader Icon

Председник Скупштине града др Балинт Пастор сумирао резултате рада Скупштине у мандату који траје од 2020. године

Председник Скупштине града Суботице, др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) данас је, на прес конференцији у Медија-центру у Градској кући, сумирао резултате рада градске Скупштине у претходне четири године. Истичући да је основна намера да се захвали представницима медија на одличној сарадњи и што су извештавали са седница Скупштине града, др Балинт Пастор је изнео оцену рада градског парламента у мандату који траје од 21. августа 2020.године и то апсолутно, како је рекао, из угла функционисања Скупштине града.

„Не планирам да одржавам више седнице у овом  мандату због тога што мислим да не би било добро да се седнице одржавају током изборне кампање, тога раније никада није било нема ни сада потребе да радимо у кампањи. У кампањи треба да буде речи о нечем другом. Рекао сам на  почетку мандата да ћу покушати да Скупштина града ради на предвидив, транспарентан начин и да буде отворен према свима. Мислим да смо у томе успели”, нагласио је др Балинт Пастор.

Према његовим речима, када је реч о предвидивости уведена је пракса у овом мандату да нема ванредних, већ само редовних седница, и да се тачно зна унапред када се одржавају редовне седнице Скупштине града Суботице.

„Као што је познато, седнице су се одржавале сваког првог четвртка у месецу и што се тиче  крајњег збира укупно смо имали 45 редовних седница у овом мандату. Имали смо и две ванредне седнице, али су оне апсолутно биле оправдане и постојали су разлози за  то што су оне биле ванредне, а не редовне. Значи, то је укупно 47 седница. Имали смо и четири свечане седнице поводом Дана града, што је укупно 51 седница које је Супштина града одржала у овом мандату. Ово је рекорд, никада овако велики број седница  није био одржан за време трајања једног мандата”, истакао је др Балинт Пастор.

Подсетио је да је у претходном мандату, између 2016. и 2020. године, који је трајао четити и по године због короне, укупно одржано 32 седнице Скупштине града, док је у овом мандату за непуне четири године одржана 51 седница Скупштине града.

„На овим седницама Скупштине града укупно смо усвојили близу хиљаду одлука, конкретно и  прецизно и тачно – 988 усвојених одлука, а да смо успели да одржимо и мајску седницу која је била планирана за 10. мај, имали бисмо више од хиљаду усвојених тачака током овог мандата. Одржавали смо седнице и током августа и обично смо имали две седнице током децембра. Увек смо усвајали буџет пре католичког Божића, што се раније десило свега једанпут у периоду од 15 година, значи обично је буџет био усвајан између 27. и 30. децембра. То што смо буџет усвајали пре католичког Божића било је битно због тога што су јавна предузећа одмах након тога могла да планирају свој рад за следећу годину, а у јануару смо већ усвајали годишње планове јавних и јавно-комуналних предузећа, што се раније исто никада није дешавало”, подвукао је др Балинт Пастор.

Што се тиче неких најбитнијих одлука, др Балинт Пастор је навео да је два пута измењен Статут града Суботице, једном због тога  што је у равноправну службену употребу уведен буњевачки језик, а други пут зато што  је Статут града усклађен са Законом о одбрани.

„Усвојили  смо План развоја града Суботице за период од 2023. до 2032. године и први пут је усвојен и средњорочни план за краћи временски период унутар тог временског периода од десет година. Ова Скупштина је донела и Одлуку о стављању ван снаге Регулационог плана центра града Суботица, зона II. Тиме смо  заштитили градско језгро и жао ми је због тога што нисмо успели у овом мандату да усвојимо нови план за зону II. Намера је била и план је био да до тога дође на јунској седници које не може бити због расписивања избора, али се надам и сигуран сам да ће ова одлука бити једна од првих одлука током следећег мандата”, рекао је др Балинт Пастор.

Јако битним др Балинт Пастор сматра и то што су први пут буџетом предвиђена средства за израду пројектно-техничке документације за реконструкцију Градске куће.

„Значајни пројекти су завршени на Палићу, али бих ја говорио само сада из угла Скупштине града. После више од 15 година основали смо Савет за међунационалне односе. Тај савет је функционисао последњи пут у мандату од 2004. до 2008. године. Ово не сматрам битним због тога што мислим да постоји било какав проблем међуационалне природе у нашем граду, него због тога што је то једна законска обавеза. На Скупштини града смо донели и Одлуку да боравак деце у вртићима буде бесплатан, проширена је Слободна зона на  територији општинa Сентa и Кањижa и многа насеља су први пут добила планска документа која су основ за развој и напредак насеља. Ради се  о плановима детаљне регулације за насеља Мишићево, Келебија, Бачки Виногради и Горњи Таванкут”, навео је др Балинт Пастор.

На данашњој прес-конференцији, др Балинт Пастор је казао како је одржао састанак са представницма одборничких група и свима се захвалио на одличној сарадњи. „Следи нам изборна кампања и неки нови мандат. Свима бих пожелео, мислим на политичке странке, пуно успеха на предстојећим изборима. Одржао сам састанак са шефовима одборничких група и њима сам захвалио на одличној сарадњи. Мени је јако драго што је атмосфера у Скупштини града све време у овом мандату била таква какву Суботица заслужује. Срећан сам због тога што смо успели сви ми заједнички, сви одборници да одржимо ниво расправе какав наши грађани заслужују. Желео бих да захвалим не само вама представницима медија, него и запосленима у Градској кући, у Градској управи, у јавним комуналним предузећима, функционерима  у Градској кући и посебно градоначелнику на сарадњи у ове претходне четири године”, закључио је др Балинт Пастор.

Previous Градоначелник Бакић уручио кључеве модерног ватрогасног возила ДВД „Матица” Суботица
loader-image
Subotica
18:16, 05/09/2024
temperature icon 18°C
ниски облаци
Sunrise Sunrise: 04:16
Sunset Sunset: 18:59

Суботица - Subatica - Szabadka - Subotica © 2024. subotica.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER