Flat Preloader Icon

У Суботици одржан Дан науке и иновација

Министарство науке, технолошког развоја и иновација у сарадњи са Фондом за иновациону делатност, Фондом за науку и Центром за промоцију науке организовало је данас, у Великој већници Градске куће у Суботици, Дан науке и иновација. Овај догађај део је националног пројекта „Србија, земља науке, земља иновација“ који је Министарство науке, технолошког развоја и иновација покренуло са циљем подизања свести јавности о значају унапређења и улагања у науку, технолошки развој и иновације, као и потенцијалу који оне носе за нашу земљу. Дванаести по реду Дан иновација и науке отворили су министарка науке, технолошког развоја и иновација, др Јелена Беговић, градоначелник Суботице, Стеван Бакић, и декан Економског факултета у Суботици, Небојша Гвозденовић.

Министарка Беговић је, тим поводом, изјавила да је данас Министарство науке, технолошког развоја и иновација, у оквиру промоције пројекта „Србија, земља науке, земља иновација” у посети Суботици, једном, како је рекла, предивном граду.

„Имали смо јако леп разговор са градоначелником Суботице Стеваном Бакићем и његовим тимом који су нам представили све потенцијале Суботице, као једног иновационог центра у будућности Србије. Снажна индустрија, Слободна зона, седам факултета и виших школа, јако пуно младих људи који се окрећу иновацијама представља сјајну основу да се једног дана овде отвори неки научно-технолошки парк. Али, сада радимо на јачању свих елемената иновационе делатности у Суботици“, казала је министарка Беговић.

Дошли смо, додала је, са тимом Фонда за науку, Привредне коморе Србије, Иновационог фонда, Министарства науке, технолошког развоја и иновација да покажемо шта је држава до сада урадила везано за иновациони научни екосистм.

„Дошли смо да говоримо и о томе које све врсте подршке већ данас постоје, од финансијских, менторских, пројектних и других врста инфраструктурних подршки које младим људима у овом граду дају шансу да развијају једну нову каријеру. Каријеру у иновационој делатности, да отварају своје компаније које се базирају на неким добрим, храбрим и научним идејама. Овде смо да радимо заједно. Овде смо и да помогнемо да Суботица у годинама које долазе заиста направи тај скок у будућност и да постане један од врло значајних иновационих тачака на мапи Србије, на мапи иновација и на мапи науке“, нагласила је министарка Јелена Беговић.

Градоначелник Бакић је истакао да Град Суботица пружа подршку развоју науке и технолошких иновација и да је повезаност научне заједнице, привреде и локалне управе један од кључних фактора за економски и друштвени напредак Србије. 

„Ми смо, чињеница је, посвећени и стрпљивом и дугорочном инвестирању у младе и њихово знање, јер желимо да имамо стручњаке који ће умети да одговоре изазовима и захтевима сложених услова пословања у готово свим  областима“, казао је Бакић.

Подсетио је да је у Суботици, у децембру 2019. године отворен Регионални иновациони стартап центар, за који је држава издвојила 40 милиона динара.

„Овај модерни стартап центар, настао као резултат заједничке иницијативе Града Суботице и Економског факултета, оправдава очекивања и успешно реализује најважније циљеве, међу којима је и јачање предузетничког и иновативног духа код младих људи, као и оснаживање предузетника да покрену и унапреде своје бизнисе“, рекао је Бакић.

Он је нагласио да је Привредно друштво за управљање слободном зоном „Суботица“ у оквиру свог пројекта „Заједно до успеха“ покренуло идеју о покретњу научно–технолошког парка у Суботици на простору Слободне зоне „Суботица“, у сарадњи са Градом Суботицом.

„Идеја је да се кроз подизање научно–технолошког парка на подручју Слободне зоне успостави још чвршћа сарадња између науке, привреде и образовања, а такође покрене и реализација иновативних пројеката који ће омогућити даљи успешни привредни развој. Пројектом ’Заједно до успеха’, који је покренут 2022. године, Привредно друштво за управљање слободном зоном ’Суботица’ је у циљу чвршћег повезивања науке, образовања и привреде, уз подршку Града Суботице, до сада потписало споразуме о пословно–техничкој сарадњи са око 70 субјеката”, подвукао је градоначелник Бакић.

Споразум су, напоменуо је, закључиле високошколске установе са подручја града Суботице, средње школе, јавна и јавно-комунална предузећа, Општина Сента, Град Кикинда, суботички IT кластер, корисници Слободне зоне, Развојне агенције и бројни други субјекти.

„Циљ је да се кроз реализацију овог пројекта обезбеди бољи трансфер информација, размена искустава и чвршћа сарадња између потписника споразума. Овим споразумом обезбеђује се и већи степен синергије између науке, привреде, технологије и, уопште, већа интеграција привредних токова и научних достигнућа, као и развој платформе за већу заједничку пројектну сарадњу у виду аплицирања за различите међународне и домаће пројекте”, закључио је градоначелник Бакић.

Уочи почетка дванаестог по реду Дана науке и иновација, градоначелник Суботице Стеван Бакић са сарадницима разговарао је, у Зеленој сали Градске куће, са министарком науке, технолошког развоја и иновација, др Јеленом Беговић, помоћником министра Владимиром Радовановићем и посебним саветником министра, Јованом Милићем.

Previous У Градској кући отворена експозитура Банке „Поштанска штедионица“
loader-image
Subotica
15:11, 05/09/2024
temperature icon 20°C
ниски облаци
Sunrise Sunrise: 04:16
Sunset Sunset: 18:59

Суботица - Subatica - Szabadka - Subotica © 2024. subotica.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER