Flat Preloader Icon

Градоначелник Бакић примио представнике ромске заједнице

Поводом Светског дана Рома, који се обележава 8. априла, градоначелник Суботице Стеван Бакић састао се данас са представницима ромске заједнице овог града. Градоначелник Бакић је, обраћајући се медијима након састанка у Зеленој сали Градске куће, рекао како је током срдачног сусрета дотакнуто више тема које се односе на побољшање положаја ромске националне заједнице у Суботици, да се разговарало и о активностима које су већ реализоване и да су одређени приоритети за наредни период.

„Локални акциони план за унапређење положаја Рома, за период од 2022. до 2027. године, реализује се планираном динамиком у областима образовања, становања, запошљавања, социјалне заштите, здравствене заштите и културе. Активности из друге фазе програма „ROMACTED“ у потпуности су реализоване. Акценат је, кроз ангажовање локалних акционих група Чантавир и Млади Роми Суботице, био стављен на очување и заштиту животног окружења у ромским насељима Халас и Халадаш у Чантавиру, на подршку младим Ромима у Суботици кроз радионице у учењу предмета које теже разумеју, али и како да на квалитетан и креативан начин проведу своје слободно време“, нагласио је градоначелник Бакић.

За подршку ромској заједници, додао је, у буџету Града Суботице ове године је опредељено 1,75 милиона динара.

„Од тих средстава, 400.000 динара је намењено за обележавање Светског дана Рома и реализацију друге фазе програма „ROMACTED“, милион динара за куповину уџбеника ученицима из шест основних школа, а 350.000 динара за унапређење услова становања“, навео је Бакић.

Истакао је да је поводом обележвања Светског дана Рома, ромска застава и ове године постављена на балкону Градске куће, као и на објекте месних заједница „Пешчара“ и „Мали Бајмок, где живи велики број припадника ромске националне заједнице.

„Град Суботица је у протеклом периоду био посвећен побољшању квалитета живота Рома и Ромкиња и њиховој инклузији у друштво. Локална самоуправа ће и убудуће водити одговорну политику када је реч о пружању континуиране подршке Ромима и Ромкињама, јер су они део наше заједнице и тако морају бити уважени и прихваћени“, подвукао је градоначелник Бакић.

Он је, на крају, свим припадницима ромске националне заједнице честитао Светски дан Рома. Изразио је захвалност ромским координаторима, педагошким асистентима и здравственим медијаторкама на, како је рекао, великом труду и раду који улажу, како на терену тако и у установама и институцијама, и у знак подршке обраћање завршио слоганом: „О Ромима са Ромима“.

Уз изражавање захвалности градоначелнику Бакићу на подстицајним речима, координатор за инклузију Рома Града Суботице Стеван Николић је казао како су врата локалне самоуправе увек отворена за Роме и да се ромска заједница „овде осећа као код куће“.

„Оно што можемо да кажемо јесте да ми кроз стратешка документа имамо јасан циљ. Ми желимо активну ромску заједницу која је равноправна са осталим националним заједницама у Суботици. Да сви заједно чинимо један национални мозаик који ће ширити интеркултурални дух и сваком пружити могућност да се развија у складу са својим потребама. Веома битан фактор у остварењу тог нашег циља је политичка воља, политички амбијент који нам омогућава да размишљамо о садашњости и да стварамо заједничку будућност, будућност ромске заједнице и будућност комплетне заједнице друштва у Суботици“, истакао је Стеван Николић.

У организацији Основне школе „Матко Вуковић“, на Отвореном универзитету је данас, од 12.00 часова, организован пригодан програм ученика из шест основних школа под називом „Богатство различитости“.

Previous Одржана 45. седница Скупштине града Суботице
loader-image
Subotica
06:13, 05/09/2024
temperature icon 12°C
разбацани облаци
Sunrise Sunrise: 04:16
Sunset Sunset: 18:59

Суботица - Subatica - Szabadka - Subotica © 2024. subotica.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER