Flat Preloader Icon

Положени венци на споменик Краљу Петру Првом Карађорђевићу

У Суботици су данас, на платоу испред Соколског дома, положени венци на споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу, а одржан је и парастос. У име Града Суботице, градоначелника Стевана Бакића и лично име присутнима се обратио члан Градског већа Срђан Самарџић који је, том приликом, рекао да је локална самоуправа и ове године подржала иницијативу свих секција Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца „Краљ Петар Први” да се 25. новембар – дан на који је 1918. године у Новом Саду Велика народна скупштину Срба, Буњеваца и осталих Словена из Баната, Бачке и Барање донела Одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији – у Суботици обележава полагањем венаца на споменик Краљу Петру Првом Карађорђевићу.|

„Споменик краљу Петру Првом – подигнут на основу једногласно донете одлуке у локалном парламенту – у Суботици је свечано откривен 30. новембра 2021. године. У години у којој је обележен век од упокојења краља Петра Првог – а поводом Велике народне Скупштине Срба, Буњеваца и осталих Словена – наш град је одао почаст једном од најомиљенијих српских владара“, подсетио је Самарџић.

Навео је да је познато да је краљ Петар Први, суочен сабројним искушењима, током живота прошао пут од размаженог и болешљивог дечака до питомца Сен-Сира, ратника, изгнаника, затвореника, избеглице, брижног родитеља, уставног владара…

„Као краљ Србије, као што знате, остварио је много: учврстио демократску, парламентарну монархију, уредио војску, водио победоносне ратове, издржао велике политичке кризе, привредно оснажио земљу. На крају, дочекао је и да види остварење циља коме се пред завршетак Првог светског рата потпуно приклонио – стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца“, рекао је Самарџић.

Додао је да је краљ Петар Први желео да буде истински уставни краљ Србије, да су једнакост свих, правда и владавина права били идеали који су га водили и да је био правдољубив, скроман и поштен, одан својој земљи, својим коренима.

„Прави родољуб који је свој народ искрено волео. У сећању свог народа упамћен је и по томе што је са својим војницима – којима се обраћао речима ’децо моја’ – бивао у рововима, са њима делио и зло и добро, наде и страхове, али и победе. И што је – већ стар и видно нарушеног здравља – проживео све страхоте албанске голготе“, казао је Самарџић.  

Он је подвукао да је новонастала држава, рођена 1. децембра 1918. године створена после три тешка и ослободилачка рата – Првог светског и два Балканска, и да је Србија је током тих шест ратних година, од 1912. до 1918, подносећи огромне жртве, изгубила око 1,3 милиона становника.

„У ратовима на Церу, на Колубари, на Мојковцу, у албанским гудурама, на Крфу, на Солунском фронту… није се гинуло и умирало само за одбрану свога огњишта и своје слободе. Гинуло се и за ослобођење и уједињење све неслободне јужнословенске браће како би се први пут од доласка на Балкан нашли у истој држави, под истим кровом“, нагласио је Самарџић.

Наша дужности обавеза је, истакао је, да чувамо сећање на победу у тим ратовима и да одајемо почаст нашим славним прецима који су у борби за светлију будућност наше земље дали оно најдрагоценије што имају – своје животе.

„Верујем дани сећање на краља Петра Првог временом неће избледети из колективног памћења народа за који се он залагао и за чију се слободу борио. Град Суботица ће и убудуће 25. новембар – Дан Велике народне скупштине Срба, Буњеваца и осталих Словена – обележавати полагањем венаца на споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу. Великом владару и човеку који је оставио дубок траг у новијој историји Србије“, поручио је Срђан Самарџић.

У име локалне самоуправе и градоначелника Суботице Стевана Бакића венац на споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу положио је Срђан Самарџић. Венце су положили и начелник Севернобачког управног округа Бојан Шоралов и представници Војске Србије, делегације Удружења „Краљ Петар Први“  из Бачке Тополе, Суботице, Сомбора, Растине, Мишићева, Бајмочке Рате, Бачког Соколца, делегација Српског културног центра „Свети Сава“, делегација Савеза српских удружења Севернобачког округа, делегација Бесмртног пука Суботице, делегација Завичајног удружења „Херцеговина“, појединци и грађани Суботице.

Previous Обележен национални празник Буњеваца

ГРАД СУБОТИЦА

Суботица - Subatica - Szabadka - Subotica © 2024. subotica.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER