Flat Preloader Icon

Најављена 38. седница Скупштине града Суботиц

„На сутрашњој, 38. редовној седници Скупштине града имаћемо укупно 41 тачку дневног реда. Најбитније теме су бесплатан боравак у вртићима, извештаји јавних комуналних и јавних предузећа, одлуке о расподели добити јавних предузећа, као и остварење буџета у првој половини ове године”, рекао је председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) на данашњој конференцији за новинаре у Плавој сали у Градској кући, уприличеној поводом 38. седнице Скупштине града Суботице која је заказана за 3. август 2023. године (четвртак), са почетком у 9.00 часова.

„Што се тиче извештаја о остварењу буџета града Суботице за период од 1. јануара до 30. јуна текуће године, може се рећи да је остварење заиста идеално. Буџет се остварио у висини од 49,23 одсто у првој половини године, што значи, ако се настави овај тренд и ако помножимо са два ову цифру, да на крају године буџет може да се оствари близу 99 одсто, дакле, боље, једноставно, не може”, нагласио је др Балинт Пастор.

Према његовим речима, у првих шест месеци ове године реализација буџета је за 21 одсто већа у односу на реализацију буџета у истом временском периоду прошле године.

„Настављају се трендови раста прихода и од пореза на зараде, као и од пореза на имовину. И овом приликом захваљујем се грађанима што и у овим изузетно тешким условима светске економске кризе, рата, и тако даље, плаћају порез, јер тиме омогућавају овом граду, свим јавним предузећима и свим јавним службама и установама да функционишу. Желим, такође, да се захвалим и оним привредницима који су изабрали Суботицу да ту отворе нова радна места, јер су то могли да учине и у неким другим државама, и у неким другим деловима Републике Србије, а они су изабрали баш Србију, односно Суботицу. Захваљујући томе и повећавању запослености буџет се пуни и од пореза на зараде. Значи, дугујемо захвалност  и привредницима и грађанима”, рекао је др Балинт Пастор.

Додао је да је у првој половини ове године у значајној мери порастао наменски капитални трансфер од Аутономне покрајине Војводине.

„Скупштина града треба да да сагласност на усвајање одлука о остварењу извештаја, односно остварењу програма јавних предузећа, јавних комуналних предузећа и д.о.о. чији је оснивач Град Суботица, а ради се о 14 таквих  јавних предузећа. Осим тога, имаћемо и  одлуке о расподели добити тих јавних предузећа. Од 14 јавних предузећа, њих 13 је пословало са добити. Најмање 50 одсто добити сва јавна предузећа треба да уплате у буџет града .Укупан приход града од добити јавних предузећа у 2022. години је 47,4 милиона динара“, истакао је др Балинт Пастор.

Он је напоменуо да циљ и намена јавних предузећа није да остварују добит, јер, како је рекао, нису приватна предузећа.

„Њихов је задатак да пружају услуге грађанима, али без обзира на то од 14 јавних предузећа, њих 13  је пословало са добити и то је за похвалу. Та добит и ти приходи и од привреде и од грађана и од јавних предузећа омогућавају, на пример, да се донесе одлука према којој ће од првог септембра боравак деце у вртићима бити бесплатан. Скупштина града сутра ће донети одлуку о томе. У објектима Предшколске установе ‘Наша радост’ боравак деце ће бити бесплатан, а у свим другим вртићима, предшколским установама чији је оснивач неко друго приватно, физичко или правно лице, Град ће надокнадити по детету трошкове у висини до 10.000 динара. То ће, практично, значити да ће у приватним вртићима боравак деце бити бесплатан укључујући и предшколску установу ‘Вацкор’ чији је оснивач Национални савет Мађарске националне мањине”, казао је др Балинт Пастор. 

Првог септембра ће, најавио је др Балинт Пастор, бити одржана свечана седница Скупштине града поводом обележавања Дана града, а првог четвртака у септембру биће одржана редовна, 39. седница Скупштине града. 

Previous У шумском појасу према граници са Мађарском пронађено 300 ирегуларних миграната

ГРАД СУБОТИЦА

Суботица - Subatica - Szabadka - Subotica © 2024. subotica.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER