Flat Preloader Icon

Најављена 31. седница Скупштине града Суботице

Председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) најавио је на данашњој прес-конференцији у Медија-центру у Градској кући 31. седницу Скупштине града која ће се одржати у четвртак, 19. јануара, са почетком у 9.00 часова. Напомињући да се прошле године први пут десило да је Скупштина града већ током јануара дала сагласност на програме пословања свих јавних и јавно комуналних предузећа, као и друштава са ограниченом одговорношћу чији је оснивач Град Суботица, др Балинт Пастор је истакао да се ова пракса наставља.

„И ове године настављамо са овом праксом, дакле, већ током јануара дајемо сагласност на програме пословања свих 14 јавних и јавно комуналних предузећа и два друштва са ограниченом одговорношћу. Битно је да се овај посао обави већ током јануара, да се не чека фебруар или март, како је то било у неким ранијим периодима, из два разлога. Први је да би јавна предузећа могла да распишу јавне набавке што пре, а други разлог је да би грађани Суботице могли да користе услуге свих тих предузећа без прекида и сметњи”, објаснио је др Балинт Пастор.

Наводећи да се материјал за сутрашњу седницу Скупштине града састоји од 1.623 странице и да је реч о укупном износу од око осам милијарди динара везано за сва јавна и јавна комунална предузећа, као и друштва са ограниченом одговорношћу, др Балинт Пастор се осврнуо на одлуку Градског већа о поскупљењу комуналних услуга, донету крајем прошле године.

„То је био нужан корак, али јавна предузећа, заузврат, морају из сопствених извора да инвестирају у инфраструктуру, односно да из сопствених средстава финансирају одређене пројекте. Тога је било и раније, али никад није било у оволикој мери у којој  ће сада бити.  Математика је једноставна: грађани су оптерећени у већој мери због повећања цена, и ја им се захваљујем што су прихватили ту одлуку и што плаћају рачуне, док су јавна предузећа у обавези да већи део својих прихода инвестирају у остварењу одређених пројеката. Значи, да се пројекти не финансирају само директно из буџета града Суботице, као што то обично бива, него и да сама јавна предузећа инвестирају сопствена средства у остварењу одређених пројеката”, рекао је др Балинт Пастор.

Он је, овом приликом, најавио неколико пројеката који су предвиђени програмима пословања који су на дневном реду сутрашње седнице.

„У случају јавног комуналног предузећа ‘Водовод и канализација’ радиће се на проширењу водоводне мреже у неколико месних заједница и на пројектно-техничкој документацији за проширење водоводне мреже у неколико насељених места као што су Таванкут, Љутово, Носа, Шупљак, Бачки виногради и Хајдуково. Припремамо се и за почетак реализације пројекта ‘Чиста Србија’,  о чему смо више пута претходних месеци и говорили. Ово ће бити та година када ћемо кренути у реализацију, а видели сте, вероватно, да сам пре неколико дана и са министром Весићем о томе разговарао”, нагласио је др Балинт Пастор.

Говорећи о Јавном комуналном предузећу „Суботицагас“, др Балинт Пастор је навео да је у плану изградња гасоводне  мреже у дужини од 21 километар у бројним месним заједницама, као и да је планирано 500 нових прикључака.

„Наставиће се са праксом могућности плаћања увођења гаса на рате, што смо увели пре тачно годину дана. Иначе, ово јавно комунално предузеће ће око 80 милиона динара инвестирати у развој инфраструктуре, односно у проширење гасоводне мреже. Предвиђена је реконструкција тротоара у дужини 3,3 километра, као и 1,8 километара бициклистичких стаза. Припремићемо пројектно-техничку документацију за асфалтирање 17 улица, на пример то је Пешчарина, у Радановцу, Ференца Море, у Бачким виноградима, Лопудска и Ловачка, на Палићу и тако даље. Изградња или рехабилитације путева предвиђена је у месним заједницама ‘Жељезничко насеље’, ‘Кер’, ‘Кертварош’, ‘Зорка’… Оно што је још јако битно јесте да је извесно да ћемо, као и претходних година, конкурисати и код покрајине, и код републике, за средства намењена за изградњу и рехабилитацију коловоза на територији нашег града”, истакао је др Балинт Пастор.

Што се тиче предузећа „Парк Палић“ д.о.о. ове године ће се завршити са изградњом Аква парка, рекао је др Балинт Пастор и подсетио да је програмом пословања то и предвиђено за ову годину.

„Поред тога, наставиће се са радовима у вези сређивања Викенд насеља. То је пројекат који је започет крајем прошле године. Деценијама се нико овим проблемом није бавио, а обновиће се и шеталиште на Палићу, између хотела ‘Президент’ и Мушког штранда”, казао је др Балинт Пастор.

Previous Председник Скупштине града др Балинт Пастор обишао завршене радове на делу Кањишког пута

ГРАД СУБОТИЦА

Суботица - Subatica - Szabadka - Subotica © 2024. subotica.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER