Flat Preloader Icon

Најављена 28. седница Скупштине града

Председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) на данашњој конференцији за новинаре у Медија-центру у Градској кући најавио је сутрашњу, 28. седницу Скупштине града на чијем дневном реду ће се наћи 16 тачака дневног реда. Издвајајући неке од њих, др Балинт Пастор је рекао да ће се донети Програм заштите уређења и коришћења пољопривредног земљишта који се усваја сваке године, а сагласност на овај програм даје Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде Републике Србије.

„Сваке године је све мање пољопривредног земљишта које се може издати у закуп. Разлог лежи у томе што на врло исправан начин грађани добијају назад своју имовину у поступку реституције и због тога је све мање пољопривредног земљишта у државној својини које се може дати у закуп, али и уз ово умањење ће град из овог програма остварити нешто мало више од 106 милиона динара. Та средства ће град у потпуности инвестирати у развој пољопривреде, конкретно у изградњу и одржавање канала за одводњавање за едукацију за противградне мере, наводњавање и побољшање квалитета обрадивог пољопривредног земљиштa”, истакао је др Балинт Пастор.

Навео је да се нада да ће на сутрашњој седници Скупштине града бити усвојен и извештај о остварењу буџета у периоду од 1.  јануара до 30. септембра 2022. године.

„Остварење и реализација буџета је и даље примерно, а коришћење средстава рационално. Остварење је боље и у односу на остварење прошле године у истом овом периоду. Када причамо о буџету, о ребалансу, о извештају о остварењу буџета, увек говорим да дугујемо захвалност грађанима што плаћају порез на имовину, то је наш приход, и оним привредним друштвима који запошљавају наше суграђане у нашем граду и плаћају порезе на зараде. Што се тиче пореза на зараде, остварење је 72,33 одсто до краја септембра, док је код пореза на имовину остварење 71,60 одсто, значи да се на завидном нивоу  остварују ови приходи”, нагласио је др Балинт Пастор.

Подвукао је и да се, када се говори о расходима, средства рационално троше.

„Све пристигле обавезе измирују се благовремено чак и пре рока и све то не утиче на ликвидност буџета нашег града”, казао је др Балинт Пастор.

Додао је како ће се на сутрашњој седници Скупштине града имановати и четири директора јавних комуналних предузећа, да су то директори који су и до сада били на тим функцијама али им је истекао мандат и да се након спровођења конкурсног поступка поново предлажу на исте функције.  

„Ради се о Jавном комуналном предузећу ’Чистоћа и зеленило’ где ће директор и у новом мандатном периоду, уколико Скупштина то сутра  подржи, бити Слободан Милошев, у  ЈКП ‘Стадион’ директорица ће и даље бити Тамара Димитриоски, у ЈКП ‘Паркинг’ директор ће и даље бити Милорад Слијепчевић, а што се тиче ЈКП ‘Погребно’ директорица ће бити Весна Прћић”, навео је др Балинт Пастор.

Поред ових тачака дневног реда, др Балинт Пастор је истакао да ће се донети одлука о усвајању Локалног акционог плана за унапређење положаја Рома и Ромкиња у периоду од 2022. до 2027. године.

„Овај акциони план је израђен уз координисани рад Савета за унапређење положаја Рома на територији града Суботице са радним групама. Усвајањем овог  Плана, град ће, с једне стране, испунити одређене услове Европске уније, што је битно, док, с друге стране, све ово представља предуслов за отварање одређених европских фондова за социјалну заштиту”, рекао је др Балинт Пастор.

Previous Одржана завршна конференција пројекта „Опти-бајк 2“

ГРАД СУБОТИЦА

Суботица - Subatica - Szabadka - Subotica © 2024. subotica.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER