Flat Preloader Icon

Градоначелник Бакић са гостима из Градишке обишао Слободну зону и компанију „Аметек“

01.06.2022.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић, градоначелник Градишке Зоран Аџић и директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, Душко Ћутило данас су, у Привредној зони „Мали Бајмок“, обишли Слободну зону Суботица, а потом и компанију „Аметек“ која послује у режиму Слободне зоне. Изражавајући задовољство што је био у прилици да, како је рекао, буде домаћин пријатељима из Градишке, градоначелник Бакић је, обраћајући се медијима, казао да је током ранијих сусрета са шефом Представништва Републике Српске у Србији Млађеном Цицовићем више пута наглашено да ће Град Суботица и Република Српска продубити и ојачати сарадњу и да томе у прилог иду и данашњи разговори са градоначелником Аџићем и његовим тимом.

„Слободна зона Суботица је понос нашег града, како по пословању тако и по начину на који је организована. Она је једна од најбољих медју 15 слободних зона у нашој земљи које функционишу на територијама 24 локалне самоуправе, што значи да поред основних зона постоје и подзоне. Таква је ситуација и са Слободном зоном Суботица која послује и на територији Кикинде. А да је једна од најбољих зона, оцена је и директорке Управе за слободне зоне, Јасмине Штамбук, као и председника Групације слободних зона Србије, Слободана Мишковића“, истакао је градоначелник Бакић.

Подсетио је да се Слободна зона Суботица простире на 72 хектра и навео да је од њеног успостављања до данас уложено више од 200 милиона евра инвестиција.

„Слободна зона Суботица запошљава више од 6.500 радника. Од годишњег промета слободних зона у Србији, у висини од четири и по милијарде евра, око 800 милиона евра остварује се управо у Суботици. А  ако наведем и податак да је годишњи приход у градском буџету од пореза на дохотке 800 милиона динара, што је скоро десет одсто остварених прихода буџета града Суботице, онда је јасно колико је за наш град значајна Слободна зона Суботица“, нагласио је градоначелник Бакић.

Додао је да је повод за данашње окупљање размена искуства и упознавање гостију из Градишке са радом Слободне зоне Суботица, као и упознавање са производним програмом компаније „Аметек“.

„Захваљујем се руководству ’Аметека’ на издвојеном времену и стрпљењу да нам покажу чиме се баве и на који начин то раде. Захваљујем се и директору Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, Душку Ћутилу, који је предузео све да додје до данашњег сусрета. Ово је само почетак сарадње између Суботице и Градишке. Биће ту још контаката и по питању тема везаних за неке друге области, с обзиром на то да смо се у данашњем разговору и њих дотакли. Настојаћемо да узвратимо посету. Градишка има сличне предности и развојне потенцијале као Суботица. И она је у близини границе са Европском унијом, има и изванредно урађену путну инфраструктуру, велики и прометан гранични прелаз и што је најважније, образоване и способне људе који су спремни да раде за бољитак свог града. И на крају, нашим драгим пријатељима желим да се лепо осећају у Суботици“, закључио је градоначелник Стеван Бакић.

Зоран Аџић се, у име грађана и привредника Градишке и своје лично име захвалио директору Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону што им је омогућено да данас буду гости градоначелника Суботице Стевана Бакића.

„Као Град Градишка опредељени смо да се мењамо, усавршавамо, да идемо напред и зато смо изабрали да  дођемо у Суботицу, да учимо од најбољих. Желимо да њихова стечена искуства и знања која је Суботица остварила пре свега кроз Слободну економску зону да пренесемо у Градишку. Намера нам је да унапредимо Градишку, њено пословно окружење и да понудимо нешто што је Град Суботица понудио Европској унији, односно партнерима из ЕУ и привредним субјектима са простора Србије, односно града Суботице“, рекао је Аџић.

Према његовим речима, договорено је да и директор Слободно зоне Суботица, а и Град Суботица прате и помогну да Градишка имплементира суботички пројекат слободно зоне.

„Још једном се захваљујем градоначелнику Бакићу и свим његовим сарадницима који су исказали једно велико гостопримство, људску топлину, отворену душу и спремност да помогну Граду Градишка и Републици Српској, да се заједно развијамо, да заједно идемо у напредак и, могу слободно рећи, да заједно идемо ка Европској унији“, истакао је Аџић.

Душко Ћутило је казао да Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону у оквиру својих активности које се односе на унапређење сарадње са оргнизацијама и институцијама из региона посебан акценат ставља на институционално и привредно повезивање.

„Република Србија  и Република Српска имају интензивне, никад боље односе и утолико је и значајно да и локалне  самоуправе унапређују међусобну сарадњу. Данас имамо конкретан пример почетка унапређења сарадње између Суботице и Градишке. Захваљујем се  и градоначелнику Суботице Стевану Бакићу, директору Слободне зоне Саши Граворцу на гостопримству и свему што су учинили како би до данашње посете дошло. Наш циљ је да градимо мостове сарадње, мостове који ће нас  повезивати и наше везе које су и онако чврсте чинити још јачим и чвршћим“, подвукао је Ћутило.

Previous Најављена 23. седница Скупштине града Суботице

ГРАД СУБОТИЦА

Суботица - Subatica - Szabadka - Subotica © 2024. subotica.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER