Flat Preloader Icon

Народно позориште у Суботици

Пројекат за позориште израдио је архитекта Јанош Шкултети, који је 1842. године дошао у Суботицу за главног грађевинског надзорника из Сатмара. Пројекат је био изграђен већ током 1843. године, али су историјски догађаји из 1848/49. (иако су темељи већ били постављени) спречили изградњу овог великог објекта.

Ипак, Суботица је прва после Будимпеште на територији некадашње Монархије добила позориште. У нашој земљи се оно слободно може убројати у прво позориште, јер је подигнуто и пре београдског, саграђеног 1869. Крило у којем се налазио хотел је изграђено 1853. године, а позоришно крило већ следеће, 1854. Зграда је неуобичајено конципирана, као склоп хотела и позоришта. Тако је према данашњем Корзоу било оријентисано  хотелско крило, а према тргу позоришно крило. Спој ова два дела објекта је формиран у централном, најрепрезентативнијем делу – месту где су се спајала три главна градска трга. Позориште је изграђено са елементима класицизма са наглашеним прочељем које је одредило лик Суботице. Овај улазни, прочеони део наглашен је са шест коринтских стубова и једноставним класицистичким тимпаноном без украса.

Године 1904/07. је извршен низ адаптација и дограђен је део из улице Иве Војновића. Ове интервенције извршене на објекту су у великој мери дефинисале конструктивни и функционални концепт објекта, као и самог ентеријера. Том приликом изведена је реконструкција главног степеништа, затим столарија је у великој мери замењена новом, а читаво фасадно платно је добило декоративније елементе еклектике и сецесије .

У марту 1915. године је позоришна сала изгорела у пожару, те су остали само зидови. Тада је балска дворана адаптирана за потребе позоришне сале. Том приликом су делимично уништени елементи изворне балске дворане. Адаптација је извршена између 1925. и 1927. године по пројекту Отона Томанића, Васе Стефановића и Косте Петровића. Позориште добија функцију и биоскопа, да би од 1945. године поново постало позориште.

Од 1926. године до 1952. није било значајних интервенција на згради. Значајне промене на објекту су се десиле 1952. године, када је реконструисан део позорнице уз монтажу покретне бине.

Године 2007. започето је рушење Народног позоришта, односно његова рестаурација и реконструкција. 

Суботица - Subatica - Szabadka - Subotica © 2024. subotica.ls.gov.rs Powered by DIGITALHOUSEPOWER